La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha posat en marxa un programa pioner per abordar la prevenció del suïcidi en l’àmbit universitari, trencant el silenci sobre una realitat que afecta especialment els joves d’entre 20 i 35 anys. Sota el nom Obertament, parlem dels moments més foscos, el projecte pilot pretén identificar senyals d’alerta i combatre els mites que envolten la conducta suïcida. La iniciativa, impulsada pel Departament de Pedagogia i amb la col·laboració d’entitats especialitzades com Papageno, ACPS i APSAS, inclou tallers i enquestes adreçats a estudiants, professorat i personal administratiu per sensibilitzar i formar sobre com actuar davant possibles casos de risc.
Les sessions formatives destaquen la importància de parlar obertament sobre el suïcidi com a mesura de prevenció, desmuntant idees errònies com ara que qui ho expressa només vol cridar l’atenció. Professores com Carme García, investigador del grup de recerca Impacte Social i Educació del Departament de Pedagogia, reconeixen el valor del programa per adquirir eines pràctiques i prendre consciència de la proximitat del problema. La professora Janaina Minelli, membre del grup de recerca Impacte Social i Educació del Departament de Pedagogia i responsable del projecte, subratlla el paper fonamental que té l’educació en la prevenció, més enllà de l’àmbit sanitari. A més, la URV treballa en la implementació d’una guia específica de la Generalitat per abordar el suïcidi a les universitats.
Per a més informació, pots consultar el programa escrivint a: info.obertament@gmail.com
També pots llegir la notícia completa aquí:
https://www.diaridetarragona.com/tarragona/la-urv-rompe-el-silencio-sobre-el-suicidio-en-tarragona-con-un-programa-pionero-de-prevencion-AP23977153
O consultar la guia oficial aquí:
Guia per a l’abordatge de la conducta suïcida en l’àmbit universitari (Generalitat)
