Conferència inaugural de la XXIª Trobada d’Estudiants Gitanes de Catalunya.

Conferència inaugural de la XXIª Trobada d’Estudiants Gitanes de Catalunya.

El passat 28 de maig es va celebrar a Amposta la XXIª Trobada d’Estudiants Gitanes de Catalunya organitzada per l’associació Drom Kotar Mestipen, amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

La conferència inaugural vaser a càrrec de la professora agregada Carme Garcia Yeste, membre de grup de recerca MEDIS (des de 2023 IMSE, Impacte Social i Educació), amb una àmplia trajectòria investigadora en la superació de les desigualtats en grups vulnerables, prestant especial atenció al poble gitano com a minoria ètnica que pateix una forta discriminació. A la seva conferència, la Dra. Garcia Yeste va mostrar les evidències científiques d’impacte social que estan contribuint a revertir aquesta realitat, com ara, la participació de les famílies en accions educatives i formatives, i la seva incidència en la millora dels resultats acadèmics dels nens i nenes. A la presentació es va reflexionar sobre la responsabilitat que tenen les institucions educatives a l’hora d’assegurar el dret a una educació de qualitat a tots els nens i nenes de qualsevol grup ètnic. A la vegada, també es va parlar sobre la importància de disposar de les eines per oferir les actuacions educatives d’èxit, com ara, la formació de famílies, on la recerca cada cop aporta més evidències sobre els beneficis que implica per a tota la comunitat en la superació de les desigualtats.

Durant la jornada prop de 100 dones gitanes van reflexionar, debatre i consensuar com aconseguir l’èxit educatiu i les altes expectatives acadèmiques per a totes les dones gitanes i les seves famílies. Aquesta Trobada, celebrada per primera vegada en Terres de l’Ebre i Montsià, va ser molt impactant per les dones d’aquell territori i la resta de participants.